Perbaiki Diri Sendiri Wahai Daie!


Assalamualaikum wbt.

Islahkan Diri dan Dakwah Kepada Orang Lain.

Lelaki yang soleh, apabila berkahwin mendidik isterinya supaya jadi perempuan yang solehah.

Isterinya perempuan yang solehah apabila melahirkan anak, mendidik anak tersebut. Beserta bantuan dari suaminya, akan lahir generasi anak-anak yang soleh.

Begitulah kitaran pewarisan generasi yang soleh, melahirkan generasi yang soleh.

Dakwah dari generasi yang soleh tadi supaya dengan adanya mereka, sem

akin ramai orang2 yang soleh, bermula dari menjadikan lelaki yang soleh dan perempuan yang solehah sehingga bermulanya kitaran pembentukan generasi yang solehah.Apabila dakwah itu bermula dari diri, kemudian keluarga dan membentuk komuniti, maka akan terbentuknya biah(persekitaran) yang soleh. Dan apabila wujudnya persekitaran yang soleh tadi, ia membantu keluarga tunggal yang soleh tadi untuk bermasyarakat.Semua orang hendakkan biah yang soleh tadi, maka mereka cuba untuk mengekalkannya dengan beberapa cara, seperti duduk dengan komuniti yang soleh, menubuhkan persatuan (jemaah) yang dinaungi oleh ketua.

Dan itulah asas dan tujuan utamanya. Akan tetapi apabila wujudnya komuniti yang mempunyai biah yang solehah tadi, tetapi asas pada lelaki dan perempuan itu(dakwah dan tarbiyah pada anak2nya tidak berjalan). Maka biah solehah tadi sekadar sokongan sahaja.

Fikirkan bagaimana sokongan itu ada tetapi asal dari diri itu tiada. Sebab itu wujud generasi yang duduk dalam jemaah tetapi soleh, tetapi bila keluar dari jemaah, mereka hanyut.

Adakah generasi itu natijah daripada kelemahan ibubapa mereka sendiri?

Maka kita balik pada asalnya semula iaitu “Perbaiki diri kamu”.

Maka di sinilah asal atau punca salahnya. Seorang lelaki atau ahli kepada jemaah yang masuk dalam jemaah untuk menumpang dengan jemaah tanpa semangat untuk membaiki dirinya sendiri dan keluarganya.

Salafi dan ikhwani berkongsi status dan keadaan yang sama di sini. Persamaan mereka sangat banyak terdapat jika ditinjau dari tajuk ini.

Namun permulaan mereka berbeza.

Di kala salafi terdiri dari mereka yang mempunyai latar belakang yang berbeza, semangat untuk mempelajari agama itu sangat tinggi dalam jiwa mereka. Dan mereka sedang dalam situasi untuk membina biah dan komuniti walaupun mereka tiada tanzim yang khusus.

Manakala di pihak ikhwani pula, bagi mereka yang baru mula dari kosong, ada yang menumpang jemaah untuk mendapat sokongan biah(persekitaran )yang baik tadi tetapi asalnya masih kurang atau lemah.

Sebab itu mereka yang berada dalam persekitaran yang berlawanan dengan mereka, seperti golongan salafi tadi, akan menyumbang kepada sifat mereka yang defensif dan mengambil pendapat yang keras demi menjaga diri mereka dari syubhat atau zone yang tidak pasti. Dan pendapat yang keras itu akan menatijahkan ketetapan mereka telah berada dalam zon yang jelas kebaikannya.

Sesungguhnya kebaikan yang ada pada kedua-dua golongan ini jika dapat disinergikan bersama merupakan sesuatu yang sangat-sangat baik dan dapat memberi natijah yang sangat baik.

Benarlah kata-kata,

” Dan Berapa Ramai yang berada dalam golongan kita yang bukan golongan kita, dan berapa ramai yang bukan dari golongan kita tapi adalah golongan kita. “

Sekadar perkongsian dari penelitian dan pengalaman yang masih hijau.

Akan tetapi satu perkara yang kita tahu, ialah apabila seorang hamba Allah itu telah menetapkan kekuatan pada dirinya untuk membaiki dirinya atau menghampirkan diri kepada Allah dengan jalan-jalanNya, maka Allah akan membantu dan sama sekali tidak akan membiarkannya.

Maha Suci Allah yang telah menciptakan manusia yang berbagai-bagai supaya kita dapat belajar dari mereka pelbagai perkara.

Wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s