Sinergi IM-Salafy di Mesir.


Alhamdulillah, Dr. Maszlee Malik telah berkesempatan ke Mesir untuk meninjau keadaan gerakan Islam di sana. Kini beliau sedang menghabiskan perjalanannya ke Maghribi. 

Maka, saya ingin kongsikan bacaan tentang apa yang terjadi di sana. Semoga Allah memberikan kebaikan dan berkat yang banyak. Mesir Bumi Barakah. Kredit kepada perkongsian Dr. Maszlee Malik.

1.
http://www.maszleemalik.blogspot.com/2012/04/pilihanraya-presiden-mesir-siapakah.html

2.
http://www.maszleemalik.blogspot.com/2012/04/pencalonan-presiden-dari-ikhwan-apakah.html

3.
http://www.maszleemalik.blogspot.com/2012/04/parti-politik-salafi-aktor-politik-baru.html

4.
Dilemma Islamis menjelang Pilihanraya Presiden Mesir
http://www.maszleemalik.blogspot.com/

Dan alhamdulillah, ini berita dari Hizbun Nur semalam. Kredit kepada Dr. Fathi Ali.

Sumber : https://www.facebook.com/AlnourParty/posts/291043607645525

Semalam ada yang mendakwa hari ini pihak Hizb al-Nour akan menyatakan sokongan rasminya kepada Muhammad Morsi, ternyata itu tidak berlaku. Bahkan al-Nour kesal kerana gambar-gambar para ulama Dakwah Salafiyah telah dieksploitasi pada poster Muhammad Morsi, apakah begitu terdesak mahukan sokongan para Salafiyyin hingga mengeksploitasi gambar-gambar mereka? sepertinya telahan Dr. Maszle Malik benar bahawa Muhammad Morsi agak terdesak memerlukan sokongan al-Nour. Di bawah adalah kenyataan rasmi Hizb al-Nour hari ini 26 April 2012: 

صرح الدكتور محمد نور – المتحدث الاعلامي لحزب النور:
حول اعلان الهيئة الشرعية دعمها الكامل للدكتور محمد مرسي فان الهيئة كيان مستقل و قرارها لا يمثل حزب النور أو الدعوة السلفية بأي شكل من الأشكال .

Dr Muhammad Nuur, jurucakap media bagi Hizb an-Nur menjelaskan perihal Jawatankuasa Syar’iyyah (iaitu Hai’ah Sya’iyyah Li Huquq wal Islah – pent) yang menyokong penuh Dr Muhammad Morsi; Jawatankuasa Syar’iyyah ini adalah entiti yang bebas dan pegangannya sama sekali tidak menyamai pegangan Hizb An-Nur atau Dakwah Salafiyah dari apa jua bentuk perkara. 

و إنني أعتبر الاعلان عن قرارها في هذا التوقيت و بهذه الطريقة خروجا على مبادرة التوافق التي تتبناها الدعوة السلفية و استباقا للجهود الرامية للاتفاق على مرشح اسلامي واحد .

Dan saya menganggap pengumuman pegangan jawatankuasa tersebut (yang dibuat Rabu lepas yang menyokong Muhammad Morsi – pent) pada masa ini dan dengan cara sebegini sebenarnya telah terkeluar dari inisiatif permuafakatan yang dibina oleh Dakwah Salafiyah dan ia mencabar usaha-usaha yang dilakukan demi penyatuan di bawah satu calon Islami

و أضاف أنني أتعجب من محاولة الزج بأسماء و صور علماء الدعوة السلفية مما يوهم بأنهم شاركوا في هذا التصويت و هو الامر الذي لم يحدث على الاطلاق .
و أن الدعوة السلفية و حزب النور مصرون على التمسك بالمبادرة

Bahkan, saya sangat takjub dan terkejut – dan kesal – dengan adanya percubaan eksploitasi memaparkan nama-nama dan gambar-gambar ulama Dakwah Salafiyah (seperti Syaikh Muhammad Ismail al-Muqaddam, Syaikh Sa’id `Abdul`Azeem, Muhammad Hassan, Yasir Burhami – pent) yang telah menyebabkan salah faham – orang ramai – seolah-olah mereka (iaitu para ulama Dakwah Salafiyah) juga menyertai undian ini padahal perkara sebegitu tidak pernah berlaku. Dakwah Salafiyah dan Hizb An-Nur bersepakat untuk kekal berpegang dengan inisiatif tersebut

Semoga Allah memberikan kebaikan dan keberkatan kepada Mesir. Dan Revolusi di beberapa negara Arab telah mendatangkan banyak faedah selepas beberapa Revolusi yang banyak berlaku dalam liputan sejarah Islam.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s