Berita-berita.


Fikri (baju Hijau) dan Mujahid ber”Paintball”

Perjumpaanku dengan beberapa orang pemuda.

Aku berjumpa dengan beberapa orang pemuda biasa tetapi semangat belajar dan keinginan mereka beragama “luar biasa”. Mereka berlatarbelakangkan dari pelbagai kumpulan, ada di antara mereka dulu orang di dalam “jemaah” dan “kumpulan”.

Kami berbincang tentang isu agama yang furu’ sambil diawasi oleh senior2 dan veteran dan beberapa ilmuwan. Ada di antara kami yang selalu bersoal-balas dengan beberapa ilmuwan tidak kira dari dalam negara atau luar negara. Begitu juga. Kami berkongsi maklumat dan bersama2 pergi menghadiri hampir setiap kuliah masyaikh dari luar negara terutamanya dari negara Arab.

Walaupun kami berbincang, tapi ada beberapa isu yang kami tidak sependapat, dan kami menghormati pandangan sesama kami serta tidak melabel sesama kami.

Ada yang menggerakkan telunjuknya ketika bertahiyat dan ada yang tidak, ada yang berqunut dan ada yang tidak, dan banyak lagi perkara yang kami berbeza pendapat. Namun ukhuwah kami sangat mahal, berjumpa di setiap kuliah ilmu, berbincang pendapat2 ulama, menghormati pendapat ulama.

Aku dapat rumuskan manusia yang mempunyai ilmu mempunyai kekuatan untuk menghormati pendapat yang berbeza dan mempunyai pandangan yang terbuka dan luas dalam menghadapi banyak pendapat dalam banyak keadaan dan tempat/masa yang berbeza.

Jika seorang yang tidak berqunut boleh bermakmumkan orang yang berqunut, mengapa orang yang berqunut apabila bermakmumkan orang yang tidak berqunut mudah sahaka melabelkan orang sebagai wahabi? Juga apabila gelaran yang sama dilontarkan kepada mereka yang berbeza pendapat dengan majoriti manusia awam?

Komputer, handset dan kereta boleh dicari ilmu tentangnya supaya lebih “hebat” dan “maju ke hadapan”, mengapa tidak dilakukan perkara yang sama dalam mendalami ilmu agama?

Adakah setiap qaul dan pendapat yang rajih itu syadid bagi masyarakat?

Result Coursework.

Alhamdulillah, baru cek Result Semester 1 (Coursework) Master. Dapatlah 3 point ke atas. Berdebar juga masa cek, sebab tak biasa cara belajar kat Malaysia.

Alhamdulillah, bolehlah daftar Semester 2 dan buat proposal untuk thesis plak. Alhamdulillah. 🙂

Syria

Merupakan kewajipan kita untuk berdoa, menyumbang duit, berjihad dengan memboikot barangan China dan Russia yang menyokong kekejaman rejim taghut Bashar  semampu kita. [Fatwa DYQ]

Dalam program Syariah Wa al-Hayah (Syariah dan Kehidupan) di stesen satelit al-Jazeera, Qaradhawi dilaporkan sebagai berkata, “saya menyeru semua orang yang (berjiwa) merdeka di seluruh dunia, agar menentang orang-orang yang menzalimi rakyat Syria dengan cara memihak kepada kezaliman regim Syria yang menentang hak rakyat”.

Beliau menambah, pendirian Rusia dan China itu, merupakan satu “penentangan ke atas negara-negara Arab, rakyat Syria dan semua rakyat beragama Islam. 

Sebab-sebab Datangnya Kebahagiaan

Idea Negara Kebajikan dari Barisan Alternatif – Pro dan Kontra oleh Wan Saiful Wan Jan (IDEAS)

Para Sahabat Memilih Calon Pemimpin yang Terbaik di Kalangan Mereka.

Sewaktu di Tsaqifah Bani Saidah, para sahabat berbincang tentang siapakah yang layak menggantikan Rasul sallallahu-alayhi-wasallam.

Maka sahabat Ansar mencadangkan calon pilihan mereka, begitu juga Muhajirin, tapi akhirnya Umar berkata, (lebih kurang camni) “Ketika mereka berdua di dalam gua”. Maka Umar berkata, Siapakah yang lebih hebat di kalangan kita daripada Abu Bakar yang menemani Rasul berdua sewaktu hijrah? “.

Fikri : Look at how sahabah radiyallahuanhum choose the best leader among them.

This is really an eye opener. Kalaulah negeri Malaysia ini ada debat untuk pilih calon paling hebat dari parti yang menang. So, rakyat tahu calon ini ada kelayakan dan hebat untuk memerintah.

Di Malaysia, walaupun prosesnya demokrasi, tetapi calon pemimpinnya masih tetap “calon warisan pemimpin”.

‎”Salafi” and “Ikhwani”

This is my humble opinion. Kamu boleh kritik jika rasa tidak benar.

Saya dari keluarga yang setiap minggu pergi Usrah. Hampir 1/3 dari hayat hidup saya, saya bolehlah dikatakan cenderung dengan manhaj Ikhwan. Dan kini selepas 4 saya memilih untuk mengutamakan sunnah, melazimi kuliah dari ustaz2 bermanhaj “sunnah”, membaca hadis dan syarahnya dan cuba beristiqamah untuk memperbanyakkan sunnah dalam hidup saya,Saya lihat dua keadaan yang berbeza di dalam “ikhwani” dan “salafi”.

Ikhwani memang mantap keluarga mereka. Keluarga yang ada “wa’yul Islami”, melazimi usrah dan sebagainya. Namun, nak katakan “ilmiah” mereka, tak setanding dengan apa yang ada pada “salafi yang bersendirian”. Inilah beza bagi orang yang “dibawa” untuk masuk ke dalam kumpulan yang bersifat “eksklusif” dengan “orang yang mencari”. Dan di sini juga saya lihat, ramai “generasi muda ikhwani” yang bila masuk ke dunia sebenar, mereka “hanyut”. Ini juga kerana mereka banyak “terikut”, bersifat “defensif” dengan kumpulan sendiri, rasa kumpulan mereka “istimewa”. Lebih memburukkan lagi, ada generasi “veteran” mereka yang mengongkong “kebebasan mencari ilmu” atas nama “fikrah yang berbeza”. Namun, kebiasaannya generasi yang belajar di “dunia baru” atau di “dunia lain”, mereka akan lebih terbuka.

“Salafi” pula hanya bersendirian, kekuatan yang ada pada mereka kawan2 mereka, dan keluarga merupakan bonus bagi mereka yang sememangnya sudah berasal dari keluarga “salafi”. Salafi yang berseorangan ini melazimi kuliah sunnah, mencari kebenaran sendiri, membina manhaj mereka, semuanya hasil dari penglibatan dalam kuliah2, diskusi ilmu yang “sunnah”. Di sinilah pentingnya kawan, tokoh2 veteran yang menasihati mereka supaya sentiasa besederhana, tidak “ghuluw”, tidak men”jarah”kan orang lain. Akan tetapi manhaj mereka kuat, prinsip mereka teguh. Mereka membina “manhaj” atas “ilmiah” dan “intelektual” dan bukan “ikut-ikutan”.

Hasil pengalaman saya bersama “salafi”, kebanyakan dari mereka “mencari sendiri” samada hasil dari membaca, meneliti. Ada juga di antara mereka yang dulu “ikhwani”. Ramai di antara mereka “orang-orang yang hebat”. Apabila dikatakan orang ini berlabel “wahabi”, maka ketahuilah sebenarnya barangkali “knowledge/ pengetahuan ” mereka “lebih power” dari orang yang melabel. Anda akan menjumpai di kalangan mereka orang yang “faqih” dan ada “manhaj”, yang kekadang “graduan agama” pun kalah dengan mereka. Saya banyak belajar dari mereka, kekuatan mereka dalam meneruskan “manhaj sunnah” mengajar saya erti “ketabahan dan kekuatan”. Saya tidak menjumpai “graduan agama” yang “tiada manhaj” di dalam golongan ini, hanya jumpa “orang biasa” tetapi bolehlah dikatakan “faqih” dan ada “manhaj sendiri yang kuat dan stabil”.

Wahai sahabat2 yang “ikhwani”, latihlah generasi muda kamu supaya “lebih terbuka” dalam “kebebasan mencari ilmu” tanpa dibayangi fobia “fikrah yang berlainan”.

Wahai sahabat2 “salafi”, apabila kamu melihat kawan2 kamu yang berpotensi untuk menjadi “ghuluw”, nasihatilah mereka. Wahai “salafi muda”, banyakkan membaca, banyakkan berdamping dengan “veteran2 salafi”. Lebih baik bagi kamu jika kamu ada seorang “mentor” dari “salafi veteran”. Pengalaman mereka akan mematangkan kamu.

Fikri : Semoga status saya ini tidak disalahanggap sebagai merendah2kan dua kumpulan. Saya sentiasa mengharapkan agar ada “pemuda hebat” dari “sinergi” kedua2 kumpulan ini. “Wa’yul Islami” dan “manhaj yang berdalil yang sederhana”.

Kekuatan pada “Salafi Muda”

Kekuatan yang ada pada “salafi muda yang bersendirian” lebih “power” dari “ikhwani muda” apabila mereka berdua duduk di dalam dunia.

Seorang “salafi muda” mampu untuk “beristiqamah” dengan “sunnah” walaupun dia “keseorangan” di dalam majlis yang 1000 orang berbuat “bid’ah” di dalamnya. Akan tetapi saya tidak lihat kekuatan yang sama pada jiwa seorang “ikhwani muda”.

“Salafi muda” itu jika ia diberi taujihat dan irsyadat yang baik oleh “senior salafi”, maka saya percaya dia boleh “lead” perubahan yang baik pada masyarakat.

Kekuatan “ikhwani muda” hanyalah sewaktu dia bersama “kumpulan”nya. Sebab itu anda akan lihat mereka “jarang lekang” daripada “kumpulan” mereka. Natijah daripada itu membawa kesan yang baik dan buruk. Baiknya mereka berada di dalam “kebenaran” yang “mereka” sentiasa menjadi “pengikut”. Buruknya ” knowledge” masih di takuk lama walaupun 20-30 tahun pergi usrah dan kekadang “takut” menghadapi dunia bersendirian.

 Wassalam. Saja tulis panjang-panjang takut jadi sibuk lepas ini dengan proposal tesis Master. Semoga Allah permudahkan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s