Perkongsian dengan Sheikh Dr. Mahmoud Ezzat.


Talk bersama Shaykh Dr. Mahmoud Ezzat,
Naib Mursyid Am Ikhwanul Muslimin.
Anjuran : IKRAM Malaysia
Tajuk : Ikhwanul Muslimin Di Era Baru. 

Sedikit biodata tentang Shaykh Dr. Mahmoud Ezzat

 • Lahir pada tahun 1944.
 • Professor Microbiologi di Universiti Zaqaziq dan juga bekas Professor di Universiti San’aa.
 • Ahli Maktab Irsyad Mesir.
 • Pernah dipenjara dan boleh dikatakan sebagai “devotee” Syed Qutb.

Shaykh Mahmoud Ezzat memulai ucapannya dengan menyebut ayat al-Quran ;

Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui  [ Surah An-Nur ayat 24]

(Mereka dijadikan berkeadaan demikian) sebagai limpah kurnia dan nikmat pemberian dari Allah; dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana. [Surah al-Hujuraat ayat 8]

Beliau menyampaikan salam daripada Mursyidul Am, Dr. Muhammad Badie. Dan memetik ayat al-Quran ; 

 “Mudah-mudahan Tuhan kamu akan membinasakan musuh kamu dan menjadikan kamu khalifah di bumi, kemudian Ia akan memerhati bagaimana pula perbuatan kamu?”  [ Surah al-A”raaf ayat 29]

Allah menjanjikan orang-orang yang beriman dan beramal soleh dari kalangan kamu (wahai umat Muhammad) bahawa Ia akan menjadikan mereka khalifah-khalifah yang memegang kuasa pemerintahan di bumi, sebagaimana Ia telah menjadikan orang-orang yang sebelum mereka: khalifah-khalifah yang berkuasa; dan Ia akan menguatkan dan mengembangkan ugama mereka (ugama Islam) yang telah diredhaiNya untuk mereka; dan Ia juga akan menggantikan bagi mereka keamanan setelah mereka mengalami ketakutan (dari ancaman musuh). Mereka terus beribadat kepadaKu dengan tidak mempersekutukan sesuatu yang lain denganKu. [ Surah an-Nuur ayat 55]

Beliau seterusnya menyimpulkan ucapan tentang 4 perkara;

 1. Apakah dia Risalah Ikhwanul Muslimin?
 2. Ciri-ciri/Sifat Ikhwanul Muslimin.
 3. Peringkat-peringkat Sejarah Ikhwanul Muslimin.
 4. Beberapa kisah dari Arab Spring yang berlaku di Mesir.

Beliau memetik kalam Ustaz Hasan al-Banna yang mengatakan bahawa Ikhwanul Muslimin ialah ruh Islam yang baru yang menghidupkan rosaknya ummat dengan al-Quran.

Beliau seterusnya memetik ayat al-Quran yang mengandungi beberapa hikmah dan nasihat yang baik;

Wahai orang-orang yang beriman, rukuklah serta sujudlah (mengerjakan sembahyang), dan beribadatlah kepada Tuhan kamu (dengan mentauhidkanNya), serta kerjakanlah amal-amal kebajikan; supaya kamu berjaya (di dunia dan di akhirat). 

Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan jihad yang sebenar-benarnya Dia lah yang memilih kamu (untuk mengerjakan suruhan ugamanya); dan Ia tidak menjadikan kamu menanggung sesuatu keberatan dan susah payah dalam perkara ugama, ugama bapa kamu Ibrahim. Ia menamakan kamu: “orang-orang Islam” semenjak dahulu dan di dalam (Al-Quran) ini, supaya Rasulullah (Muhammad) menjadi saksi yang menerangkan kebenaran perbuatan kamu, dan supaya kamu pula layak menjadi orang-orang yang memberi keterangan kepada umat manusia (tentang yang benar dan yang salah)… [Surah al-Hajj ayat 77 dan 78]

Seterusnya beliau menerangkan ayat al-Quran tadi dan menyebutkan beberapa isi tentang risalah Ikhwanul Muslimin.

 1.  Ikhwanul Muslimin berteraskan kefahaman Islam yang sempurna. Tunduk dan sujud kepada Allah dengan penuh kerendahan hati dan melakukan perkara yang baik kepada manusia seluruhnya. Rasul Allah sallallahu-alayhi-wasallam menjadi contoh ikutan terbaik bagi kita dan kita menjadi contoh ikutan terbaik bagi umat manusia keseluruhannya.
 2. Kepentingan tarbiyah yang menunjukkan kekuatan iman. Ramai muslim tetapi mereka tidak menunjukkan keimanan mereka melalui perbuatan mereka dan sebagainya. Ikhwan berteraskan kepada konsep ” Perbaiki diri kamu dan ajaklah orang selain kamu(ke arah kebaikan)”. Tarbiyah Ikhwanul Muslimin meliputi tarbiyah pemikiran, politik dan kemasyarakatan. Shaykh menyebutkan beberapa  sifat dalam Muwasofat Tarbiyah.
 3. Tarbiyah itu satu amalan yang sentiasa bergerak dengan berperingkat-peringkat.
 4. Ikhwanul Muslimin tidak berpayungkan pemimpin dan tidak meminta upah daripada manusia.
 5. Risalah dan dakwah Ikhwanul Muslimin itu bersifat alami(dunia) yang mana terhimpun di bawahnya dakwah yang bersifat dunia, antara negara dan antara kaum yang berbeza.
”]

Seterusnya beliau menyebutkan 2 sifat Ikhwanul Muslimin ;

 1. Berpandukan kepada perubahan secara aman dan dakwah dengan berhikmah.
 2. Jemaah itu berpandukan keputusan Syura dan Demokrasi sebagai wasilah syura.
Seterusnya beliau menyebut kronologi peristiwa yang berlaku pada Ikhwanul Muslimin, dan saya tidak ingin mengulasnya kerana ia sudah masyhur. Akan tetapi saya akan tuliskan beberapa fakta yang menarik.
Ikhwanul Muslimin ada 3 kekuatan iaitu;
 1. Kekuatan akidah.
 2. Kekuatan kesatuan
 3. Kekuatan senjata samada melalui penulisan, penubuhan briged-briged bersenjata (melawan penjajahan Inggeris dan membebaskan Palestin)
Gambar : Kisah tentera Ikhwan yang berperang berbekalkan beberapa keping biskut dan mereka hampir sahaja mampu menawan Tel Aviv tetapi mereka dikhianati oleh pemimpin Mesir sendiri. Sayang hero seperti mereka dibalas dengan hukuman penjara.
Ikhwanul Muslimin sudah banyak kali diharamkan, melalui fitnah dan cabaran yang getir, ahli-ahlinya keluar masuk penjara tanpa sebab yang kukuh, pernah bertanding dalam pilihanraya
Ust. Hasan al-Banna dibunuh pada 12 Febuari 1949 namun 62 tahun selepas itu, Regim Husni Mubarak tumbang pada tarikh yang sama. 
Fikri : Alhamdulillah Allazi Nashara ‘abdahu Wa A’azza Dinahu ( Kitab Azkar )
Revolusi Kebangkitan Rakyat bermula pada 25 Januari sempena Hari Polis. Beberapa demonstrasi sebelum itu hanya disertai oleh 100-250 orang sahaja. Tetapi pada tarikh itu, hampir 10 ribu rakyat Mesir turun berdemonstrasi. Dan ia mengejutkan kebanyakan pihak termasuk pihak Ikhwan sendiri.Revolusi Rakyat bukan berlaku kerana hasutan dari Mesir, tetapi ia berpunca daripada sifat negatif rakyat Mesir  yang sudah terlalu berputus asa dengan beberapa pemimpin Mesir sebelum Mubarak dan kezaliman Mubarak sendiri dan diikuti dengan apa yang berlaku di Tunisia dan beberapa negeri Arab lain.Ikhwan Muslimin sendiri tidak menyangka kebangkitan rakyat mampu menjatuhkan Regim Mubarak dan tidak tahu bilakah ia berakhir.

Seterusnya Shaykh Mahmoud Ezzat menceritakan tentang pasca kemenangan Parti Hurriyat wa al-Adala yang memenangi hampir 47 peratus kerusi di parlimen Mesir. Seterusnya saya tidak ingin menulisnya kerana saya pasti pembaca sudah mengetahui banyak tentang apa yang berlaku di negara Arab termasuk Mesir sendiri.
Seterusnya saya ingin meneruskan kepada soalan-soalan yang ditanyakan oleh hadirin kepada Shaykh Mahmoud Ezzat.
1. Kenapa Parti Ikhwanul Muslimin tidak mahu bergabung dengan Parti Nur Salafi?
Jawapannya : Hampir 90peratus daripada parti yang bertanding suka dengan Islam sendiri. Hal ini dibuktikan dengan respon pungutan suara dari rakyat Mesir sendiri dimana golongan bukan Islam sendiri menyokong penubuhan hukum Islam di Mesir.
Kemudian untuk menjaga hati parti-parti lain dan golongan yang bukan beragama Islam. Dan apa yang berlaku di Mesir ialah bolehnya ada kerjasama antara beberapa parti yang bertanding dan kurangnya permusuhan antara mereka.
2. Apakah perbezaan antara Parti Ikhwanul Muslimin dan Parti Nur Salafi?
Perbezaannya ada 3 iaitu perbezaan pemikiran, perbezaan peraturan, dimana terdapat perbezaan yang banyak dalam Parti Nur sendiri di mana ada golongan salafi yang berbeza pendapat sesama mereka dalam isu menyertai demonstasi, menyertai demokrasi, mengundi dan sebagainya.
3. Apakah ada pertelingkahan antara Parti Nur dan Parti Kebebasan dan Keadilan?
Jawapannya : Tiada, ia tidak benar seperti yang digemburkan media, tiada pertelingkahan antara 2 parti ini, bahkan mereka saling menjaga hubungan antara mereka supaya rakyat tidak melihat parti-parti Islam bergaduh berebutkan kuasa di dalam Parlimen Mesir.

Seterusnya Shaykh ditanya tentang perlaksanaan hukum hudud di Mesir, dan dipetik ucapannya di dalam Masry alYoum;

“the enforcement of sharia punishments will need time, and will only come after Islam is planted in every heart and masters the life of people, and then Islamic punishments can be applied.”

Shaykh mengatakan bahawa perlaksanaan hukuman syariah memang memerlukan masa, beliau memberi contoh bagaimana mahu menghukum pencuri dalam keadaan negara yang ada keadaan di mana rakyat ada yang terdesak untuk mendapatkan makanan.

Seterusnya beliau mengatakan bukan semua rakyat Mesir memahami syariah sendiri dan mereka baru sahaja menikmati kebebasan.  Rakyat Mesir masih berada di dalam fitnah, dan apabila fitnah itu berjaya dihilangkan dan syarat seperti kebebasan dan keadilan dapat ditegakkan dan dipenuhi, maka sudah tiba masanya untuk perlaksanaan hukum syariah. 

Wassalam. Semoga bermanfaat.

Fikri : Saya kira cukuplah perkongsian ini sahaja. Saya suka cara IKRAM yang sanggup berkongsi maklumat dengan masyarakat umum, menganjurkan program dengan cemerlang sekali dan menganjurkan program seperti ini untuk masyarakat umum yang bukan menjadi ahli mereka seperti saya. Alhamdulillah, setiap kali ada program seperti ini, saya tidak pernah terlepas untuk menyertainya.

Saya teringat akan taujihat dari mursyid saya dan orang yang menjadi rujukan/pertanyaan apabila saya menghadapi masalah, Dr. Solah al-Khalidi, beliau menasihati saya agar sentiasa berlaku adil dan tidak menuduh gerakan Islam lain berdalilkan apa yang didapati dari sumber kumpulan sendiri tanpa rasa untuk menelitinya daripada sumber lain.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s