Nasihat daripada Dr Solah al-Khalidi supaya Mengasihi Para Ulama


Assalamualaikum wbt.

Ini adalah soalan yang ditanya oleh sahabat saya saudara Abdul Qayyum. Dan saya berkongsi dengan pembaca semoga pembaca mendapat manfaat yang sangat banyak.

[Soalan kepada as-Syaikh د.صلاح الخالدي ]

ونحن الآن في ماليزيا نشعر بالقلق جدا لأن بعض طلبة العلم يميل إلى تحذير العلماء المسلمين وتجريحهم. منهم العلماء السيد القطب والشيخ الألباني وغيرهما .

من المعلوم، هناك من العلماء الذين يختلفون بينهم في شيء وهم أحيانا يحذرون فيما بينهم كما لاحظت في فيديوهات المقالات.

لدي سؤال، ما هو موقفنا لهذه الحالة ونحن لسنا مطلعين على هذه الظاهرة؟

Kami di Malaysia sekarang berasa sangat bimbang kerana sebahagian para penuntut ilmu cenderung untuk mentahzir (minta menjauhkan) dan mentajrih (mencela) para ulama Islam. Sebahagiannya(yang menjadi mangsa) ialah Sayyid Qutb, Syaikh al-Albani dan selain daripada mereka berdua.

Sudah maklum, ada dikalangan ulama yang berkhilaf antara mereka mengenai sesuatu isu. Kadang-kadang mereka mentahzir sesama mereka kerana isu itu sebagaimana saya banyak perhatikan pada video dan artikel. 

Saya ada satu soalan, apakah pendirian kami untuk menghadapi keadaan ini dalam keadaan kami tidak biasa dengan fenomena ini?

[Syaikh Dr Solah Abd Fattah al-Khalidi menjawab]

الاخ من ماليزيا …

أشرت في رسالتك الى ظاهرة بدأت تنتشر عندكم، تدعو الى القلق، وهي قيام بعض طلبة العلم عندكم بانتقاد بعض العلماء والمفكرين المعاصرين مثل الشيخ الالباني وسيد قطب.

وهذه ظاهرة خطيرة ، أدعوكم الى الوقوف أمامها ، بأن تنشروا بين الشباب عندكم في ماليزيا بما يسمى أدب الخلاف، وأن يعلم الناس عندكم أن العلماء ليسو معصومين، فقد يخطئون ولكن ما هو موضوع خطئهم؟ وما هو حجمه؟ وما هي نسبة اخطائهم المعدودة الى صوابهم الكثير؟

فقد يخطئ الالباني وقد يخطئ سيد قطب، وقد يخطئ غيرهما ولكن اخطائهم قليلة بجانب صوابهم الكثير، وأجمعوا الناس عندكم على محبه العلماء وليس تجريحهم واتهامهم في علمهم ودينهم..

Wahai saudara dari Malaysia.

Saudara telah menyatakan dalam mesej anda berkenaan fenomena yang mula tersebar di tempat anda yang membawa kebimbangan; iaitulah fenomena dimana sebahagian para penuntut ilmu di kalangan kamu yang mengkritik sebahagian ulama dan pemikir semasa seperti Syaikh al-Albani dan Sayyid Qutb.

Ini merupakan satu fenomena yang bahaya, saya menyeru kamu untuk menghadapinya; iaitu dengan menyeru para pemuda kepada adab semasa khilaf serta menyedarkan orang ramai bahawa para alim Ulama tidak maksum. Mereka juga melakukan kesilapan akan tetapi bagaimana bentuk kesilapan mereka? Saiznya (besar atau kecil)? Apakah nisbah kesalahan mereka lebih banyak daripada apa yang betul?

Syaikh al-Albani dan Sayyid Qutb pernah buat silap, dan begitu juga ulama selain daripada mereka berdua. Akan tetapi kesalahan mereka adalah kecil berbanding jasa baik mereka. Dan serulah untuk sama-sama mengasihi para ulama dan tidak mencela serta mentohmah mereka dalam ilmu dan agama mereka.

Wassalam

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s